fredag 14 november 2008

Filmrecensenterna är skrämmande överens men plötsligt så kontrar DN

Under gårdagen och dagen fylls recensionerna på i tidningarna. Det är intressant att se hur lika de tycker.
Några av de aktuella filmerna att komma till fest eller slakt är "Nätterna vid havet", "Kärlek 300", Buddha föll av skam" och "The Wackness".

För "Nätterna vid havet" är det definitivt ingen fest. Svd:s Jan Söderqvist kallar den för "Sötsliskig och tråkig" och fortsätter med "Det allt överskuggande problemet är ett manus som ideligen tvingas ta till fåniga nödlösningar för att simulera angelägenhet och styrfart utan att lyckas annat än fläckvis."
Aftonbladets Emma Gray Munthe fortsätter sågningen med "Nätterna vid havet är ett genant och platt romantiskt drama"
DN:s Mårten Blomkvist skriver: "man kan föreställa sig alla inblandade, efteråt i krismöten, försöka hitta en ursäkt för att de vadade ut i det här. Jag rekommenderar Lane och Gere att skylla på kung Alkohol. Mindre räcker inte."
Ouch!!

Samma sak gäller den svenska kärleksfilmen "Kärlek 3000" som får helt usel kritik med Jan-Olov Andersson som kulminerar med: "Jag hade gjort det bättre!"

Är det inga filmer som får bra betyg då?
Jo då. Till "The Wackness" trillar det ner fyror. DN:s Fredrik Strage skriver: "Jag har inte sett en så ljuvligt pulserande New York-film sedan Spike Lees '25th hour'."

Samma sak gäller det iranska dramat "Buddha föll av skam". Emma Gray Munthe skriver i Aftonbladet: "Starkt, poetiskt och otäckt – och vilka bilder! Vilka ansikten! Ren filmmagi. Se, och ta med näsdukar."
Fyror här och fyror där och fyror här och där...men plötsligt så kontrar DN och ger filmen en trea. Kedjan är bruten.

Inga kommentarer: