söndag 14 december 2008

Elizabeth: The Golden Age

Filmen Elizabeth: The Golden Age är fortsättningen på Elizabeth från 1998.
För rollen som Englands Drottning Elizabeth fick Cate Blanchett sin första Oscars nominering för bästa kvinnliga huvudroll. För Elizabeth: The Golden Age blev hon nominerad ännu en gång.

Det bästa med filmen är Cate Blanchett. Varenda munryckning, kisning med ögonen och handgest känns genomtänkt utan att vara för överdriven. Det är härligt att bara sitta och titta på henne och hur hon lever sig in i sin roll enda in till själen. Att Elizabeth är en ensam kvinna som "inte har älskats för sig själv" utan endast för sitt yrke är lite sorgligt.
Elizabeth porträtteras som en mycket känslosam, godhjärtat kvinna som egentligen inte alls vill avrätta sin rival Maria av Skotland (spelad av Samantha Morton). Hon gråter, skriker och andas ryckigt när hon är ilsken. Personerna, miljön och kläderna är härliga att se på. Allt detta gör filmen till en väldigt vacker och underhållande film.
Historien om den ensamma drottningen och hennes kärlek till sin hovdam (Abbie Cornish) och piraten Sir Walter Raleigh (Clive Owen) är det som filmen kretsar runt, den historiska biten med Spaniens attack mot England och vad som ledde upp till detta blir en bihistoria. Det är inte det viktigaste om än att Elizabeths rädsla för att bli tillfångatagen och mördad är något som lyfts fram.
Porträtteringen av katolikerna i filmen är dessutom inte särskilt nyanserad, det ser nästan ut som att alla de katolska skeppssoldaterna är målade med svart kajal runt ögonen för att se ännu lite otäckare och lumskare ut.

Tagline: Woman. Warrior. Queen
Betyg: 7 av 10

Se trailern här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gillar filmen/filmerna - men så är jag oxå mycket för kostymfilmer :) (och gillar historia)