söndag 2 november 2008

Before the Devil Knows You're Dead


Glöm mitt inlägg här nedan om att Ethan Hawke inte gör bra filmval längre. Han har gjort åtminstone ett i och med filmen "Before the Devil Knows You're dead" (2008).

Filmen handlar om två bröder Andy (Philip Seymour Hoffman) och Hank (Ethan Hawke) vars liv börjar falla samman. Andy är drogberoende och Hank dricker för mycket. Andys deprimerade och uttråkade fru (Marisa Tomei) gör av med mycket pengar och för att finansiera det och sina droger förskingrar Andy pengar från företaget där han är anställd. Han vet att hans förskingringar snart kommer att bli upptäckta och han börjar att bli desperat.
Hank har en affär med sin brors fru och har det dåligt ställt ekonomiskt. Han har separerat från sitt dotters mamma och ligger efter med underhållet. Hans dotter kallar honom för "en förlorare" när han inte kan betala för en klassresa hon vill åka med på.
Andy får idén om att bröderna ska råna sina föräldrars (Albert Finney och Rosemary Harris) juvelbutik. Han vet att de har försäkring och kommer få tillbaka pengarna. Hans tanke är att Hank ska utföra rånet med en leksakspistol. Ingenting ska gå fel och ingen ska bli skadad. Självklart blir det inte så.

Konceptet är inte nytt. Det har gjorts mängder av filmer om folk som gör något dumt i tron om att de ska tjäna lätta pengar utan att någon blir skadad men sen så blir det precis tvärtom. Jag brukar avsky sådana filmer. Men inte denna gång. Jag försöker sätta fingret på varför. Jag tror att det börjar med skådespelarna som är så härliga att titta på. Man känner pulsen, man kan lukta på svettet och ta på ångesten. Det är så påtagligt utan att det spelas över. Bäst är Philip Seymour Hoffman, som den lite självgode mannen som känner mycket men bara visar lite, och Albert Finney som pappan fylld av sorg och förtvivlan. Historien visas inte i kronologisk ordning och först upplevde jag det som irriterande, eftersom denna berättarteknik som används allt för ofta numera. I den här filmen är det dock motiverat då det gör filmen mer intressant och spännande.

Du kan se trailern här.

Taglines:

They say it takes 30 minutes...before the devil knows you're dead
No one was supposed to get hurt.
Loyalty. It's all relative.
Greed. Betrayal. Revenge. Families can be murder.

Citat:
Andy: We don't want Tiffany's. We want a Mom and Pop operation, in a busy place, on a Saturday when the week's takes go in the safe. We both worked there. We know the safe combinations. We know the burglar alarm signals. We know where everything is. I figure, between the week's take, the jewelry and the cases, the vault, there's a $500,000 haul. I figure probably six. The old dumb old lady that works there, she's alone till noon. She's not going to be a problem.
Hank: Andy...
Andy: Yeah?
Hank: That's mom and dad's store.
Andy: That's what I said. A Mom and Pop operation.

Betyg: 8 av 10

Inga kommentarer: