söndag 19 oktober 2008

Varför erkänner inte SF sitt ansvar?

I en artikel i Dn tas kritiken mot SF upp. De anklagas för att untnyttja sin dominerande marknadsställning genom att sätta sådana villkor på filmdistrubitörerna att de mindre biograferna missgynnas. Själv känner jag en sorg varje gång jag hör talas om att en mindre biograf måste läggas ner på grund av att publiken uteblir. Inte så konstigt, känns det som när man läser artikeln, då de ofta får ha premiärerna av filmerna efter SF. Thomas Runfors som är informationschef på SF Bio säger till DN att det bara är positivt att SF har en sådan stark marknadsställning eftersom det genererar i jobb och nya biografer. Han får inte frågan angående om det är sant att de utnyttjar sin marknadsställning på ett sådant sätt att de små biograferna förlorar sina konkurrensmöjligheter. Exempelvis genom att de ställer krav på att de andra biograferna inte får få tillgång till filmerna samtidigt som dem. Och om han anser att det är moraliskt försvarbart? Och om det gynnar kulturen? Det är det jag skulle vilja ha ett ärligt svar på.

På tal om en bra bio (i Göteborg): Bio Capitol.

1 kommentar:

Anonym sa...

Viss kan du få ett ärligt svar! Det är inte alls så att vi utnyttjar vår marknadsställning så att de små biograferna förlorar sina konkurrensmöjligheter. Det är filmbolagen som bestämmer antal kopior och hur många som vi får. Vi ställer inte några krav på att andra biograferna inte får tillgång till filmerna samtidigt som dem. När det gäller t ex "Maria Larssons..." så gick hälften av kopiorna till andra biografer. Likaså när det gäller en bred film som "Mamma Mia" där ungefär hälften av kopiorna går till andra.
I Malmö är det så att biografen Spegeln får ett ekonomiskt bidrag av kommunen för att visa kvalitetsfilm och för att kunna erbjuda ett kompletterande utbud till invånarna. Varför de då skall visa filmer som ändå visas på SF Bio kan man ju fundera på. Är det så skattepengarna skall användas till? Det varker gynnar kulturen är konkurrensen.

Thomas Runfors, informationschef SF Bio. (Inte SF, som är ett helt annat bolag)