torsdag 4 december 2008

Det är över nu

Tiden då man hade sitt kassettband i bandspelaren och tryckte på rec när det kom en bra låt på radio är förbi. Då man spelade av kompisens favoritkassett och lyssnade om och om igen på sin blandmix hemma.
Man tillbringade timmar i musikaffären med att titta på olika blanka härliga skivfodral och läste låttexterna på baksidan.
Man såg alla nya filmer på bio och de filmer som visades på TV hade man oftast inte sett förut.

Så kommer det aldrig att bli igen. Nu måste man vara beredd på att visa väskan när man går in i en biografsalong. En musiker kan inte längre enbart vara musiker, en film inte enbart en film. Smygreklamen kommer att öka. Alla som vill tjäna något på sin konst måste även blogga, vara med i reklam, dokusåpor, dokumentärer, pratshower, tävlings- och underhållningsprogram. Allt för att tjäna pengar och för att synas. Syns du inte, finns du inte och då tjänar du absolut inga pengar. Det är mer sant än någonsin.

IPRED lagen kommer nog tyvärr bara orsaka mer kaos än ordning. Det kommer ändå aldrig att bli som förr.
Författarna får försöka håva in pengar medan de kan, snart går ljudböckerna om pappersböckerna, och de finns ju också på piratebay.

4 kommentarer:

Anonym sa...

...det kommer ändå aldrig att bli som förr, vi är nog bara i början på en stor förändring!

Anonym sa...

sant så - ipredlagen kommer inte att förändra läget, det finns alltid de som hittar vägar runt förbud och taggtråd. Det är en föränderlig värld vi lever i och kanske måste även konstnärer, författare, filmmakare med flera hitta andra vägar att gå och inse att verkligheten är den att fildelning är något de aldrig kommer åt.....

jenku sa...

Heh, visserligen. Men jag förstår inte denna hype för ljudböcker. Det är ju inte samma sak att lyssa på en bok och att läsa den. Jag vill faktiskt läsa böcker, inte få dem upplästa för mig?

The Bride sa...

Jag har själv inte lyssnat på en enda ljudbok utan tycker också om att läsa själv men jag har förstått att det är populärt hos en hel del.