onsdag 21 januari 2009

The dark knight

The Dark Knight handlar om Batmans (Christian Bale) kamp mot Jokern (Heath Ledger). Till sin hjälp har han åklagaren Jim Gordon (Aaron Eckhart) som är villig att riskera det mesta för att få staden fri från ondska. Mitt i allt slits Batman mellan sin roll som stadens räddare och sin önskan om ett vanligt liv tillsammans med sin kärlek Rachel (Maggie Gyllenhaal).

Det mest intressanta med filmen är för mig självklart Heath Ledger som Jokern. Hans porträtt av en man som har blivit en sviken galning eller bara en lögnande galning (välj själv) är på många sätt genialiskt. Tungan som dyker fram i mungipan, ögonbrynen som flyger upp. Ett vansinne som svider. Att han förtjänar beröm för sin rollprestation finns det inga tvivel om. Samtidigt har han blivit större än filmen, till och med större än sig själv. Han har blivit en ikon, en James Dean.

Min erfarenhet av teater är att spela rollen som galen och elak är tacksammare, lättare och roligare än att spela rollen som en vanlig man. Christian Bale har alltså inte mycket att konkurrera med. Om än att Batman inte är en vanlig man... Bale är dessutom rätt tråkig tyvärr.
Alla skådespelarna gör dock trots allt ett mycket bra jobb.

The dark knight är en spännande historia som genom Heath Ledgers bortgång har fått en status som den kanske annars inte hade fått. Det som gör filmen över medel är de snygga rolltolkningarna, de otraditionella vändningarna i handlingen och de snygga actionscenerna. Minus nummer ett är den stressande början av filmen då allt är ett virrvarr av information och karaktärer. Minus nummer två är de delar av handlingen som inte har någon större grund alls. Aaron Eckharts är mannen som är genomgod och som låter samhällets väl gå före sig själv men som genomgår en personlighetsförändring utan dess like.

Taglines:
  • Why So Serious?
  • Welcome to a world without rules.
  • Out of the darkness....there comes the Knight

    Betyg: 7 av 10
  • Inga kommentarer: